ALAN HAKKINDA GENEL TANIM
Günümüzde makine sanayii kalkınmış ve kalkınmakta olan tüm ülkeler için temel sanayi türüdür ve bu nedenle de iş olanaklarının en yüksek olduğu sanayi alanlarındandır. Bu konularda bilim yapan düşünen fikir üreten uzman kişilere göre gelecekte de böyle olacaktır. Bundan dolayı gençlere meslek seçiminde gönül rahatlığı ile önerilebilecek bir meslek alanıdır. İnsanlar çevrelerine kullandıklarına baktıklarında sanayi ürünü olup da makine veya kalıpla yapılmamış bir ürün göremezler gösteremezler. Ayrıca sanayide kullanılan bütün makine türlerinin hem bakım ve onarımları hem de kullanılmaları için gereken elemanlar da genellikle makinacılardır.
OKULUMUZDAKİ ALANA AİT OKUL TÜRLERİ VE ÖĞRENCİ SAYILARI
Anadolu Teknik Programı: 120
Anadolu Meslek Programı: 291
----------------------------------
TOPLAM: 303
OKULUMUZDAKİ ALANA AİT LABORATUVARLAR
- Temel İmalat Atölyesi
- Cad-Cam Laboratuvarı
- Simülasyon Laboratuvarı
- Kalıp Atölyesi
- Torna Atölyesi
- Freze Atölyesi
- Bilgisayar Laboratuvarı
- Taşlama Atölyesi
- El Tesviyeciliği Atölyesi
OKULUMUZDAKİ ALANA AİT DALLAR VE TANIMLARI
ENDÜSTRİYEL KALIP:
Talaşlı imalat tezgahlarını kullanabilen, üretilecek parçaya göre kalıp tasarımını yapabilen, yaptığı her türlü kalıpları preslere bağlayabilen, pres ayarlarını yapabilen, kalıptan ürün alabilen, kalıp onarımını ve çalıştığı tüm makinelerin periyodik bakımını yapabilen nitelikli kişidir.
BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI:
Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.
ALANDA OKUTULAN DERSLER
10.SINIF:
Makine Teknik Resmi, Mesleki Gelişim, Temel İmalat İşlemleri
11.SINIF:
Bilgisayar Kontrollü Tezgahlarda Üretim, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim, İmalat İşlemleri, Saç Metal Kalıpları İmalatı, Hacim Kalıpları İmalatı
12.SINIF:
Meslek Resim, Hacim Kalıp İmalatı, Kalıplama Teknikleri, İmalat İşlemleri
MEZUNİYET SONRASI
Metalikleri bölümü mezunları metallerin islendiği kamu yada özel sektör ayrımı yapılmaksızın her yerde çalışabilmektedir. İstihdam alanları son derece geniştir. Bir demir-doğrama atölyesinden, tıbbi cihaz yapan işletmelere, plastik doğrama imalatından is makinesi yapan fabrikalara kadar birçok yerde istihdam edilebilirler.
Alandan mezun olan öğrenciler, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi(METEB) içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksek okulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir. Makine teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler meslek yüksek okulu programlarına sınavsız geçiş yapabilirler.