ALAN HAKKINDA
Bilişim teknolojileri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmiştir. Bu gelişim hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Okulumuzda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'nde belirlenmiş olan yetkinlikler öğrencilerimize kazandırılması hedeflenmektedir. Bunlar;
-Anadilde iletişim
-Yabancı dillerde iletişim
-Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler
-Dijital yetkinlik
-Öğrenmeyi öğrenme
-Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler
-İnisiyatif alma ve girişimcilik
-Kültürel farkındalık ve ifade
OKULUMUZDA BULUNAN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DALLARI:
-
Yazılım Geliştirme dalı
-
Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik
1. YAZILIM GELİŞTİRME DALI:
Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programı tamamlayan öğrenci;
· Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
· Temel algoritma, görsel blok programlama ve programlama işlemlerini yapma,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilişim etiği, bilgi güvenliği, fikri mülkiyet, sanayi devrimleri, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 teknolojileri, bilgisayar montajı yapma ve ağ temellerini kullanma,
· Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
Yazılım Geliştirme Dalında;
· Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,
· Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,
· Mobil uygulamalar yapma,
· Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
2. AĞ İŞLETMENLİĞİ VE SİBER GÜVENLİK DALI:
Ağ İşletmenliği, meslek lisesi ve meslek yüksekokullarında eğitimi verilen; bilgisayar ağlarını kurma, bakımını yapma ve sorunları giderme yeteneklerinin icra edildiği meslek dalıdır. Ağ işletmenleri, bir işletme veya bireylerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak; bilgisayar ağı kurabilir, geliştirebilir, güvenliğini ve sorunsuz çalışmasını sağlayabilirler. Ağ işletmenlerinin her birini aynı zamanda birer Ağ Yöneticisi olarak da tanımlayabiliriz.
Bilgisayar ağları günümüzde en küçüğünden en büyüğüne varıncaya dek kamu ve özel sektörde kullanılıyor. Bu ağların kurulması ve ağ üzerinden hizmetlerin sorunsuz şekilde yerine getirilebilmesi için ağ konusunda kendini yetiştirmiş, deneyimli ve eğitimleri teknikerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ağ işletmenlerinin görevi bu aşamada devreye giriyor. Bir ağ işletmeni, ihtiyaç duyulan ağları meydana getirip operasyonel süreç boyunca sorunsuz çalışmasını sağlamakla yükümlüdür.
Ağ İşletmeni neler yapar?
•Projeye ilişkin ihtiyaçları göz önünde bulundurarak hangi tip ağa ihtiyaç duyulduğuna karar verir. Ağa uygun yapıyı belirledikten sonra projenin ağ algoritmasını oluşturur.
•Çeşitli donanımlar ve teknolojilerden faydalanarak, modern ve yüksek performans sunan fiziksel veya sanal ağ yapılarını oluşturur.
•Oluşturulan sanal ağların fiziki yapısını hazırlar ve diğer aygıtların ağa bağlanmasını sağlar.
•Ağ sistemlerinin güvenliğini sağlayarak, izinsiz erişim girişimlerini engeller. Güncel teknolojileri takip eder, ağın performansını arttırmak adına ağ işleyişini yakın takipte tutar.
•Ağı yönetecek sunucu çözümünü / çözümlerini hazırlar. Sunucunun donanım ve işletim sistemi kurulumunu yapar, yüksek performansla çalışması için yazılımsal ayarlamalarını (optimize) gerçekleştirir. •Meydana gelebilecek fiziksel ve yazılımsal sorunların önlemini alır, oluşan sorunların giderilmesini sağlar.
•İhtiyaç duyulması halinde ağ aygıt ve kablolarının kurulumu, bakımı ve tamiratını yapar.